زندگی امروز ما تا حد بسیار زیادی به عوامل بیرونی مربوط است. گاهی زمان زیادی از ما میگیرند و به ما اجازه نمی‌دهند تا بتوانیم به اندازه کافی بخوانیم. اغلب ما نمی‌توانیم کاری در مورد کمبود زمان خود انجام بدهیم. حتی نتوانیم ساعاتی که در اختیار داریم را افزایش دهیم، پس با مشکلاتی که امروزه همه ما درگیر آن هستیم، چه باید کرد؟ بهترین راه یاد گرفتن تکنیک های تندخوانی میباشد.

با این 4 قانون ساده میتوانید حداقل سرعت مطالعه را دو برابر کنید:

 1. از چشمانتان کمک بگیرید.

اکثر افراد از لب‌ برای بیان کلمات استفاده میکنند. درست است که کلمات را بلند تلفظ نمی کنند اما از درون، تک تک کلمات را تلفظ می‌کنند. اگر سرعت بینایی خود را بیافزاید خیلی راحت می‌توانید در یک دقیقه مطالب بیشتری را مطالعه کنید.

به عنوان مثال: وقتی مشغول چت کردن هستید اصلاً الفاظ بیان نمیشوند چون ذهن شما میداند اینجوری سرعت مطالعه به شدت کاهش میآید؛ به همین خاطر ما ناخودآگاه بلند خواندن را قطع می‌کنیم. ولی اجازه بدهید کمی دقیق تر دلایل آن را بررسی کنیم:

نخست، با بلندخوانی انرژی فراوانی را از دست می‌دهید. مثلا می‌خواهید یک ساعت بدون وقفه حرف بزنید. شک نکنید خسته می‌شوید اگر یک ساعت ماهیچه فک، لب و زبانتان را تکان دهید. در ضمن با این کار مطالعه را خیلی سخت میکند چون مغز باید:

  • واژه ها را ببیند.
  • درست بیان کند.
  • به صداخوب گوش بدهد.
  • صدای شنیده را تحلیل کند.
  • و در آخر تحلیلات را استنباط کند.

ولی اگر حذف شود:

  • چشم واژه را می‌بیند.
  • مغز جمله را میشناسد.

توجه: واژه اصلا قابل ادراک نیست بلکه این عبارات و جملات هستند که مغز میتواند آن‌ها را‌ شناسایی کنند.

2. قانون خط بری

خانم اولین وود که یک معلم در دهه 1950 بود، بعنوان بنیانگذار تندخوانی شناخته می‌شود. در مورد اختراع این سبک اینطور گفته شده که برای وود سوال شده بود چرا بعضی از افراد نسبت به دیگران تندتر مطالعه میکنند؟ بعد از آن سعی نمود با تلاش زیاد سرعت مطالعه ‌اش را بیفزاید اما فعالیت او نتیجه خاصی نداشت. در ادامه ولی در سال 1958 به طور اتفاقی فهمید زمانی که حین مطالعه انگشتش را زیر خطوط گذاشته و مطلب را می‌خواند، خواندنش سرعت بیشتری پیدا می‌کند. اصطلاحا به این سبک امروز “خط‌بری” گفته می‌شود. بعد از این، وود تحقیقات زیادی را به اتمام رسانید، به نتایج بهتری رسید و در آخر تکنیک‌های بدست آمده را در سال 1960 میلادی به نامش ثبت کرد.

3. مطالعه هدفمند

برای چند برابر کردن سرعت مطالعه باید هدف از مطالعه را از پیش تعیین نمایید که میخواهید چه نوع اطلاعاتی را بدست آورید. این کار سبب میشود تا اطلاعاتی غیرضروری و حاشیه ای را در فرایند مطالعه نادیده بگیرید.

4. صرفا مطالعه الفاظ و مفاهیم کلیدی

ما برای نوشتن مطلبی ناگزیر هستیم بخشی از دستورات نوشتاری را رعایت نموده؛ اما هنگام قرائت لازم نیست آن نکات را رعایت کنیم. ۴۰ تا ۶۰ درصد کل یک مطلب از الفاظ و حروف غیرضروری (البته برای فهم آن) تشکیل شد؛ حروف ربط مانند «و» و «یا». یاد بگیرید که فقط اسم‌ و افعال را بخوانید. نکات و مفاهیم اصلی یک قطعه را یافته، آن‌ها را در ذهن بسپارید و جزئیات خارج از موضوع اصلی را حذف کنید.

چرا ما با سرعت پایین مطالعه می‌کنیم؟

5 عامل بیش از بقیه سرعت مطالعه ما را پایین می‌آورند:

  • بلند خواندن:  شما باید تک تک کلمات را ادا کنید که همین کار سرعت شما را می‌گیرد.
  • آشنا نبودن با ترفندهای مطالعه: آشنایی با مهارتهایی مثل “تندخوانی” نه فقط سرعت، بلکه دقت شما را نیز چند برابرخواهد داد.
  • عوامل پرت کننده حواس از اطراف محیط مطالعه: هنگامی به مطالعه بپردازید که محیط سکوت و انحراف کمتری نیاز میباشد. ساعت‌ پایانی شب یا اوایل صبح میتواند وقت مناسبی جهت مطالعه باشد.
  • بازگشت به عقب: در هنگام مطالعه بازگشت به عقب تا به بازخوانی مجدد قسمتی از نوشته که به درستی متوجه نشدید میتواند از سرعت شما بکاهد. شما میتوانید با مطالعه تکمیلی، بخش هایی را که به درستی متوجه نشدید بفهمید. شاید با خودتان بگویید که این بازخوانی مجدد همزمان بر است؛ اما بازگشت مکرر به عقب برای بازخوانی بخش درک نشده به مراتب وقت گیرتر از مطالعه مجدد یک مطلب میباشد.

تکنیک‌های تندخوانی (اسکن مطالب)

در این متد، به منظور دستیابی به اطلاعاتی که از سمت مغز دریافت میکند، نگاهی سریع تری به مطلب خواهید داشت. روزولت یکی از سریعترین و مشتاق ترین رهبران دنیا در حوزه تندخوانی میباشد. روزولت با سرعت خیلی متوسط شروع به یادگیری کرد اما او تصمیم گرفت سرعتش را بهبود ببخشد. در گام اول، او مدت زمان مکث بین چشمان خود را افزایش داد، به این صورت که ابتدا به 4، سپس 6 و در پایان 8 کلمه رساند.
در گام دوم، وی با قرائت دو خط و سپس مطالعه به شکل زیگزاگ به سمت پایین صفحه و قطعات کوچک با حرکت یک چشم، مسیر تندخوانی را ادامه دهید.

انواع ترفندهای اسکن

  1. مدل مبتدی (یک انگشتی): در این مدل ابتدا یک کتاب را به سلیقه خود انتخاب، و از یک نفر بخواهید تا لغتی را در صفحه مشخص کند و شما با یک انگشت بصورت افقی یا عمودی، دنبال لغت مورد نظر بگردید.
  2.  مدل نیمه‌حرفه‌ای (سه انگشتی): دقیقا همانند روش مبتدی انجام شود اما این بار با سه انگشت، یعنی با سه انگشت، به دنبال 3 کلمه مشخص شده میگردیم. در این مرحله حوزه دید شما به چالش کشیده خواهد شد.
  3. مدل حرفه‌ای (چهار انگشتی): حتما دو مرحله قبلی را انجام دهید سپس به سراغ این مرحله بیایید. در این مرحله 4 انگشت را، به این صورت که کل خط را در بر بگیرد، از بالا به پایین به صورت زیگزاگ یا به شکل s حرکت می دهیم و در پایان کلمه مورد نظر را پیدا میکنیم.

تندخوانی مجلات

این تکنیک نوعی دست گرمی میباشد! درست مانند گرم کردن قبل از مسابقه ورزشی، برای شروع میتوانید از مجلاتی که با کلیت محتوای آن آشنایی دارید بهره ببرید، تا آمادگی لازم برای شروع مطالب دیگر را داشته باشید. این آمادگی نیاز به رعایت یک نکته دارد:

خواندن پاراگراف اول و آخر، همیشه کمک کنندست!

در بیشتر اوقات پاراگراف اول حکم معرفی از آنچه که در کل متن ارائه می دهد را دارد. همچنین، پاراگراف آخر خلاصه ای از آنچه که در نوشته گفته شد، خواهد بود. پس از قرائت پاراگراف اول و پایان و آشنایی با محوریت موضوع میتوانیم ارتباط نزدیکتری با موضوع مجله برقرار نماییم.

چرا سرعت مطالعه امری ضروری در تندخوانی است؟

مطالعه با سرعت کم وقت شما را تا حد زیادی به خصوص در هنگام امتحانات هدر می‌دهد که این امر باعث می شود ذهن شما بیش از پیش خسته شده و خیلی زود از درس خواندن زده شوید. تمام این اتفاقات می‌تواند به عدم موفقیت شما در آینده و شکست خوردن‌تان ختم شود. رویاهایی که دارید همگی نقش برآب خواهند شد و نخواهید توانست به جایگاهی که دوست دارید برسی!